Alapok

Az ETO utápótlásnevelésének egyik jelentős állomása "Az ETO JÖVŐJÉÉRT alapítvány" megalakulása volt 2006-ban, melynek fő célja között szerepelt egy közoktatási intézmény létrehozása és fenntartása. Ennek megfelelően 2007 januárjában létejött a Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium. 2008-ban pedig elindult a gimnáziumi képzés, ahol olyan munkarend kialakítása volt a cél, amely maximálisan alkalmazkodni tud az egyesületben sportoló tanulók megnövekedett edzésidejéhez. Az így létrejött intézmény egyedülállónak tekinthető Magyarországon, hiszen gimnázium, kollégium és elit akadémiai futball képzés egy kerítésen belül található meg.

A kialakított intézmények élhető körülményeket teremtenek a fiataloknak, akik co-edukált környezetben a tanulásra és edzésre koncentrálnak, de emellett megfelelő módon szociálódhatnak is. A kialakult családias hangulat mellett a fegyelemnek is nagy szerepe van, a gondosan kialakított szabályrendszer betartatása a nevelők feladata, viszont erre csak a frissen bekerülő diákok esetében van szükség, hiszen rövid idővel a megfelelő nevelésnek köszönhetően a diákok hozzászoknak és tisztelik fennálló a szabályokat.

A kiváló infrastruktúrális körülmények mellett a győri sikeres utánpótlásképzés egyik kulcsa az elhivatott és küldetés tudattal rendelkező főként helyi szakemberek alkalmazása. A klub két stábtagot is adott a magyar válogatottnak, Holanek Zoltán személyében rehabilitációs szakembert és Selyem István, masszőrt.

Gimnázium

Jelenleg a gimnázium öt évfolyammal rendelkezik, amelyből az első nyelvi előkészítő. Mindez azért fontos, mert a fenntartó tisztában van azzal, hogy nem lesz mindenkiből élsportoló, így a leg- fontosabb cél, hogy a fiatalok olyan képzést és ismeretanyagot kapjanak, ami kedvező számukra akár a sport, akár az élet más területén képzelik el jövőjüket.

A képzés azonban speciális, hiszen az órarendbe beépülnek az edzések. Ez azt jelenti, hogy a reggeli 2 tanórát követően délig labdarúgó edzést tartanak a diákok számára, akikre ezután várnak a további tantárgyak, majd délután újabb edzés következik. Az akadémisták számára ez az öt év egyfajta életformát jelent, ahol a tanulás, a sport, a pihenés és a szabadidő szabályozása úgy történik, hogy az ideálisan segítse előmenetelüket a futballpályán.

Korosztályok

A legkisebbek számára a legfontosabb cél, hogy kialakuljon a játék szeretete. 6 és 11 éves kor között a legfontosabb, hogy megtanulják, hogyan illeszkedjenek be a csapatba, és hogy nem csak az a nyerő, aki a gólt rúgja. Számukra még nem szerveznek rendszeres bajnokságot, ők különféle kupákon indulhatnak, és szerezhetnek sikerélményt. A korosztály számára fontos, hogy a tornákon mindenki kapjon díjat, hiszen itt van a legnagyobb merítés, és az egyik leg- fontosabb, hogy az ügyesek maradjanak, és ne hagyják abba a versenyszerű focit. Számukra jellemzően heti 2-3 edzést tartanak az edzők.

A preakadémiai csapatok esetében már elindul az országos és regionális bajnoki rendszer. Ide a 12-15 éves fiatalok tartoznak. Itt már heti 4-5 edzés is lehetséges, megtanulják a védekezés és támadás egyes taktikai variációit, egyéni képzésen pedig minden évben olyan felada- tokat tűznek ki számukra, amelytől mindig jobb és jobb játékossá válnak. Bár ebben a korban még minden fejleszthető, kezdenek kialakulni a posztok, látható kinek van jobb érzéke, kinek van jobb látása, kinek van több tehetsége, szorgalma.

Az akadémia csapatok 16 és 20 év között versenyeznek bajnokságban. A legjobbak ekkor már bekerülnek a válogatottba, nemzetközi meccseket játszanak, s az igazán tehetségesek és szerencsések a többieknél gyorsabban lépnek előre a ranglétrán és a felnőtt csapat munkájába is bekapcsolódhatnak. Itt kell egyre inkább felvenni azt a sebességet és ritmust, ami alapján kiderül: kiből lesz profi és kiből hobbi futballista. Itt kaphatják meg az első komoly szerződé- süket, és tehetik fel életüket erre a nagyszerű játékra a legjobbak, hogy hétről hétre örömet szerezzenek vagy bosszúságot okozzanak saját vagy aktuális ellenfelük szurkolótáborának. 

Utánpótlástornák

A győri utánpótlás nevelést nemzetközi elemekkel is kívánja színesíteni az ETO FC Győr. Ennek érdekében 2011 rangos nemzetközi tornákat rendezünk, ahol olyan csapatok ellen játszhatnak a győriek, mint a Barcelona, Benfica, Besiktas, Hoffenheim, Dinamo Zagreb vagy Partizan Belgrad. Emellett számos nemzetközi tornán vesznek részt korosztályos csapataink, melyek közül az utóbbi években a legjelentősebb a közép európai torna. 2013-ban a Slavia Praha ellen, 2014-ben az AS Trencin ellen nyert döntőt az U-19-es korosztály.