Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium

2007-től működik a Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium, amelynek fő fel- adata, hogy stabil bázist teremtsen az ETO FC Győr utánpótlás nevelése számára. Ehhez elsősorban jól felszerelt, minden igényt kielégítő, modern környezetben lakhatási lehetőséget biztosít a Győrtől távol élő családokból érkező tehetséges labdarúgók számára. Az ETO Akadémiájának legnagyobb előnye a többi hasonlókollégiummal szemben, hogy helyben végzi az iskolai oktatást is a tanulók számára, így megvalósítható egy olyan munkarend kialakítása, amely maximálisan tud alkalmazkodni az egyesületben sportoló tanulók megnövekedett edzésidejéhez. Ennek érdekében jött létre a Fehér Miklós Gimnázium és Kollégium, amely összesen 300 gyermek középfokú képzését valósítja meg. A gyerekek 5 évfolyamot végeznek el, hiszen mindenkinek az iskola nyelvi előkészítő gimnáziumi osztállyal indul. Ezek a törekvések ma már annyira sikeresek, hogy a Fehér Miklós Akadémia elnyerte Magyarország legjobb elit akadémiája kitüntető címet 2011-ben, majd 2012-ben ismét megkapta a legmagasabb minősítést.

A névadó: Fehér Miklós

Fehér Miklós az ETO tragikusan fiatalon elhunyt labdarúgója, akinek a nevét a Labdarúgó Akadémia viseli. Gyermekként került a csapathoz, amellyel bajnokságot és Puskás Ferenc- díjat nyert – amit az év legjobb magyar ifjúsági labdarúgójaként érdemelt ki.
élen járt a munkában, és élen járt a tanulásban is, de igazán otthon a kapu előtt érezte magát. Alig múlt 16 esztendős, amikor felkerült az első kerethez. Pár év alatt kihagyhatatlanná vált a csapatból, így hatvankét NB I-es mérkőzés és 22 góllal a tarsolyában Portugáliába igazolt.

A tehetséges csatár itt szinte ugyanezt a mutatót teljesítette. Játszott a Porto, a Benfica, a Braga és a Salgueiros csapatában - 66 mérkőzésen 23-szor volt eredményes. Bajnoki címig és szuperkupa elsőségig jutott, de legalább ennyire büszke volt arra, hogy a Bragával a negyedik, a Salgueiros csapatával az ötödik helyen végzett, és mindkét egyesület házi gólkirálya volt. 48 alkalommal játszott az utánpótlás válogatottban, játszott az ifjúsági Európa-bajnokságon is.

A középcsatár már légiós volt, amikor a felnőtt válogatottban is bizalmat szavaztak neki. 1998. október 10-én Azerbajdzsán ellen mutatkozott be, s mindjárt – ahogy a bajnokságban, itt is – a 90. percben gólt szerzett. Összesen 27 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, leg- emlékezetesebb mérkőzését Litvániában játszotta, a VB selejtezőn mesterhármast szerzett Kaunasban. A 6-1-es mérkőzést követően a másnapi Nemzeti Sportban jelent meg az alábbi nyilatkozata, amelyet váratlan és tragikus halála óta mottóként hirdet az iskola.

Infrastruktúra

A Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia jól felszerelt tantermekkel rendelkezik, amelyet 2011 nyarán vehettek először birtokba a fiatalok új, végleges helyén, az ETO Park élményközpont negyedik emeletén. Itt alakítottak ki 1000 négyzetméteren olyan oktató és kiszolgáló helységeket, amelyek a gimnáziumi tanításhoz szükségesek. Természetesen a mai kor követelményeinek megfelelő számítástechnikai háttér és interaktív tábla egyaránt megtalálható, de más iskoláktól eltérően étkezőt is kialakítottak, hogy az edzések és az órák között nyugodt körülmények között tudjanak táplálkozni a sportolók.

A képzés fontos része a stadionhoz kapcsolódó labdarúgó komplexum, amely magába foglalja az edzőpályákat, a belső műfüves csarnokokat, a konditermet, a kiegészítő sportként oktatott judotermet, az esetleges sérülések miatt fontos rehabilitációs központot is.
Minden csapatnak saját öltözője van, így a kényelmi szempontot is megfelelőek.

A Győrtől távolabb élők számára 2 illetve 3 személyes kollégiumi szobákat alakítottak ki, és helyben, saját konyha működik, hogy a sportolók étrendje megfelelő legyen. Mindez együttesen az ETO Park létesítményen belül van, így a két legtávolabbi pont is elérhető 5 perc könnyed sétával.